Je winkelwagen is nog leeg. Vul deze nu met de leukste items uit onze shop.
Je komt het regelmatig tegen op baby- en kinderkleding. Het Oeko-Tex label. Maar wat is het nu eigenlijk? Samenvattend is Standard 100 van oeko-tex® een wereldwijd certificeringssysteem voor textielproducten, vooral als het in contact komt met de huid, rekening houdend met de belangrijkste voorschriften voor schadelijke stoffen.
Controles op OEKO-TEX® schadelijke stoffen richten zich vooral op het gebruik van textiel en materialen. Hoe intensiever het contact van een product met de huid en hoe gevoeliger de huid, worden de strengere antiallergische eisen gerespecteerd.
Als een kledingstuk het Oeko-tex keurmerk krijgt zijn, dan bevat het kledingstuk geen schadelijke stoffen. Beter voor je huid en gezondheid dus!
Dit keurmerk zegt je dus niets over eerlijke productie of belasting van het milieu. Hoewel het natuurlijk best zo kan zijn dat het kledingstuk ook fairtrade is. En aangezien er streng getest wordt op schadelijke stoffen is de kans ook vrij groot dat de belasting voor het milieu laag is. Als je echt ‘eco/organic/biologisch-kleding’ wilt kopen is alleen dit keurmerk niet genoeg. Maar het is echt wel een stap in de goede richting.
Biologische oftwel organic kleding moet altijd gecertificeerd zijn. En bekende organisatie die dit doet is GOTS. Maar er zijn meerdere certificaten. Dit is dus een andere certificering dan OEKO-Tex. Bij OEKO-TEX wordt vooral gekeken naar waar en hoe de kleding wordt geproduceerd. Bij organic wordt ook naar de gebruikte materialen gekeken. Je kan dit dus een beetje vergelijken met het strengere OEKO-Tex 1000 (label waar 100 plus opstaat, zie hieronder).
Het is moeilijk om met alle labels door het bomen het bos nog te zien. Maar met een OEKO-Tex standard 100 label ben je in ieder geval al goed op weg! Wil je dat de hele weg zo duurzam mogelijk is gaan dan voor OEKO-TEX 100 plus of organic kleding.
✔ Belangrijke wettelijke voorschriften zoals; azo kleurstoffen, formaldehyde, penta chloorfenol, cadmium, nikkel, enz. die verboden zijn.
✔ Veel chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid, ook al zijn ze nog niet gereglementeerd.
✔ Vereisten van de Amerikaanse Verbruiksartikelen Veiligheid Verbeteringswetten (CPSIA) voor lood.
✔ Veel klassen stoffen hebben ook betrekking op het milieu.
Als het label er iets anders uitziet en de tekst ’100 plus’ bevat, dan voldoet de kleding aan de eisen van Oeko-tex 1000. Dit is een label met strengere eisen dan de standaard Oeko-tex 100 norm. Dit label zul je dus minder vaak tegenkomen.
Het Oeko-tex 100 Plus label betekent dat het product milieuvriendelijk en mensvriendelijk geproduceerd is. De mensen die het product hebben gemaakt worden dan dus ook niet blootgesteld aan schadelijke stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden werken.
4Natural kids - organic
A Little Lovely Company textiel - OEKO-TEX® Standard 100
Affenzahn - OEKO-TEX® Standard 100 + gemaakt van gerecyclede petflessen
Bemini artikelen dragen het textiel - OEKO-TEX® Standard 100, om de fijne huid van uw baby sinds de geboorte te respecteren!
CarlijnQ Organic Cotton - artikelen dragen het Global Organisation Textile Standards (GOTS) certificaat.
Infantino Consumer Product Safety Commission (CPSC)
Invented 4 Kids Draagt het keurmerk 'Confidence in Textiles'
Kippins Organic Cotton - artikelen dragen het Global Organisation Textile Standard (GOTS) certificaat
Jollein OEKO-TEX® Standard 100
Done By Deer OEKO-TEX® Standard 100 bezit European safety standard EN71 en CE markering
Label Label Voldoet aan de Europese richtlijnen met betrekking tot de veiligheid van speelgoed. Dit wordt kenbaar gemaakt door het CE-teken en is door een vooraanstaand keurinstituut getest.
Lodger OEKO-TEX® Standard 100
Lulujo Vrij van BPA, PVC, Phthalates en andere schadelijke stoffen.
Elodie Details - OEKO-TEX® Standard 100